IV “Col·laboració: treballar junts per la societat”

La quarta sessió de cicle de canvi d’època al tercer sector, que va tenir lloc el passat 13 de gener, es va centrar en la col·laboració.

Víctor Viñuales i Pau Vidal han obert la sessió amb un diàleg en el que van aportar pistes i reflexions sobre la col·laboració en el tercer sector. Treballar junts per a la societat consisteix a canviar egos per resultats, i per a això, és imprescindible barrejar per innovar, unir-se per no enfonsar-se, buscar aliances amb empreses, emprenedors/es i entitats del tercer sector d’àmbits diversos. La màxima de transformació social necessita de diferents punts de vista a identificar els problemes i buscar les solucions .
Pau i Víctor també van destacar la importància d’adoptar una cultura de confiança, transparència i compromís per poder superar obstacles corrents per a la col·laboració eficaç. A més es va apuntar al paper dels òrgans de govern en el lideratge dels processos de col·laboració.

A la taula d’experiències, Nekane Navarro, Xavier Orteu i Oriol Alsina, com a moderador, van compartir propostes d’èxit en col·laboració que s’estan duent a terme actualment.

La Nekane va introduir l’experiència del Clúster Crèixer, una iniciativa innovadora de cooperació entre empreses socials que generen oportunitats de treball per a les persones amb majors dificultats per aconseguir una feina. A través d’un model cooperatiu basat en els valors del compromís, la col·laboració i la competència, les entitats aconsegueixen condicions preferencials en la compra de productes i serveis i poden oferir un ampli catàleg de productes i serveis: creixent junts per comprar i vendre millor. Tot això, des de l’aplicació de la lògica de col·laboració empresarial orientada a resultats: sense resultats, el clúster no té sentit.

Xavier, d’altra banda , va aportar les seves reflexions en termes de col·laboració i les va relacionar amb PEI Jove. Agrupa 11 entitats que treballen per millorar la inserció laboral dels joves mitjançant l’orientació i la formació prelaboral, la consolidació de la formació bàsica i la prolongació de l’etapa educativa prèvia a la incorporació al món del treball.