Entrevistes a les premiades

SÍLVIA ALDAVERT, Premi Aspàsia 2018 per la seva trajectòria destacada en l’apoderament de nenes i dones a través del seu treball vinculat al lideratge de projectes relatius a la defensa i promoció dels drets sexuals i reproductius, fent especial menció a la seva llarga i transversal lluita feminista en defensa dels drets més fonamentals de les dones.

La Sílvia Aldavert és llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració i, també, en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada. Postgraduada en Cooperació pel Desenvolupament, Immigració i Educació Intercultural amb desenes de formacions i capacitacions en l’àmbit social i perspectiva de gènere. Ha sigut coordinadora de l’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears des de 2005. Ha participat en la comissió de la Condició Social i Jurídica de les dones de Nacions Unides. I participa de forma constant i activa en associacions i plataformes en defensa i reivindicació dels drets sexuals i reproductius.

A més, el Jurat del Premi Aspàsia 2018 ha volgut també valorar la trajectòria de les dues finalistes al premi, Rosa Cendón i Gisela Vaquero.

IMMA SAU I GIRALT, Premi Aspàsia 2017 per la seva trajectòria destacada en l’apoderament de nenes i dones a través del seu treball vinculat a la mutilació genital femenina.

Imma és una pediatra referent en mutilació genital femenina –MGF- i ha participat en l’elaboració de diversos protocols, els quals esdevenen sovint una eina per a la defensa dels drets de les dones. Ha estat convidada per la Organització Mundial de la Salut a fi de treballar bones pràctiques en l’atenció a la dona víctima de MGF. Participa i col·labora amb grups de dones subsaharianes per tal de millorar i resoldre els problemes generats per les mutilacions, els matrimonis forçats i el desarrelament.

MARINA SUBIRATS, Premi Aspàsia 2016 per la seva trajectòria i compromís en defensa de l’equitat de gènere

Marina Subirats ha treballat com a investigadora a diverses institucions i ,durant més de 25 anys, ha estat professora de sociologia a la Universitat de Barcelona i a la Universitat Autònoma de Barcelona, en què destaca la introducció de la perspectiva feminista a les ciències socials. Va ser directora de l’Institut de la Dona del Ministeri d’Assumptes Socials (1993-1996), regidora d’Educació a l’Ajuntament de Barcelona (1999-2006) i membre del Consell Escolar de l’Estat (2005-2012). Enguany, és catedràtica emèrita de Sociologia de la UAB i des de 2010, membre de l’associació Coeducacció dedicada a la recerca i el treball amb les escoles que té com objectiu la transformació educativa amb perspectiva de gènere.

FÀTIMA AHMED, Premi Aspàsia 2015 per la seva trajectòria i compromís en defensa de l’equitat de gènere

L’elecció de Fatima Ahmed com a guanyadora del Premi Aspàsia 2015 reconeix un llarg recorregut personal i professional que s’inicia el 1996 a l’Associació Sociocultural Ibn Batuta, creada per persones d’origen marroquí i català amb l’objectiu d’oferir ajuda a persones procedents del Magrib. Fatima Ahmed ha coordinat el departament de mediació intercultural de l’entitat, ha impulsat programes específics per a dones migrades i ha treballat per donar-los visibilitat afavorint la creació de xarxes, així com mitjançant la transformació i la sensibilització social. Al llarg de la seva trajectòria, Fatima Ahmed ha desenvolupat accions innovadores per a la promoció d’oportunitats i la superació de les desigualtats socials partint de la seva pròpia experiència i posant el seu coneixement al servei d’altres dones. En 2013 fundà, junt amb Mercè Amor i Aysha Mortoza, l’Associació Intercultural Diàlegs de Dona, entitat de la que és presidenta i espai de trobada i socialització per a dones immigrades.

SARA BERBEL, Premi Aspàsia 2014 per la seva trajectòria i compromís en defensa de l’equitat de gènere

La segona edició del Premi Aspàsia en defensa de l’equitat de gènere, concedit per la xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social (DDiPAS) i l’Observatori del Tercer Sector, ha reconegut la “llarga trajectòria professional i docent en el desenvolupament de l’equitat entre dones i homes” de Sara Berbel, avui Responsable de la Línia d’Economia Social de Barcelona Activa després de 25 anys combinant responsabilitats en l’àmbit públic –com a presidenta de l’Institut Català de les Dones, directora d’Igualtat d’oportunitats en el treball de la Generalitat i Comissionada de l’Ajuntament de Barcelona per a les Polítiques d’Igualtat d’Oportunitats, entre d’altres— amb projectes al tercer sector i la docència en diversos màsters i postgraus de la UB i la UAB vinculats a la temàtica de gènere. Berbel ha agraït el premi com un “reconeixement absolutament emocionant” per part del tercer sector, “baluard del que queda del paradigma de l’Estat de benestar”.