VII Edició Premi Aspàsia

La periodista Isabel Muntané guanya el VII Premi Aspàsia en defensa de l’equitat de gènere

La periodista Isabel Muntané ha estat guardonada amb el Premi Aspàsia 2019 en defensa de l’equitat de gènere, entregat aquesta tarda a la Sala Vallespí de l’Espai de Dones Francesca Bonnemaison.

El Jurat ha volgut distingir així la seva trajectòria “destacada en l’àmbit de la comunicació des de la lluita per transformar les construccions socials i l’imaginari col·lectiu respecte de la dona i del seu rol”. La seva tasca, a més, ha anat encaminada en donar visibilitat a les dones en els mitjans de comunicació, destacant la iniciativa ‘On són les dones’ la qual ha posat l’accent en la invisibilitat i la falta de veu de les dones en els espais públics, fet que ha interpel·lat tant els mitjans com a la societat en el seu conjunt.

Isabel Muntané, compta amb una trajectòria sòlida en el món de la comunicació tradicional, on va fer una gran tasca, però posteriorment va sortir d’aquest entorn, i de la seva zona de confort, per fer una aposta que suma la comunicació amb activisme social. Amb compromís i implicació personal, va engegar l’Almena Cooperativa, entitat d’iniciativa social que vol motivar el canvi de paradigma cap a nous models de gènere en la nostra societat. A través d’aquest espai ha desenvolupat projectes innovadors com la Xarxa Associativa de Comunicació Feminista, la qual té per objectiu incrementar la influència social i política dels col·lectius i entitats feministes.

El compromís de la Isabel també arriba al món acadèmic, on va donar impuls i co dirigir el primer Màster de Gènere i Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, màster pioner a tot l’Estat i que ha format a moltes i molts professionals en aquesta temàtica.

Menció especial a Mireia Fontanet
A més, el Jurat del Premi Aspàsia també ha volgut fer una menció especial a la trajectòria d’altra finalista al premi, la Mireia Fontanet Viladot, Coordinadora de polítiques d’igualtat, joventut, sanitat, immigració i persones grans a l’Ajuntament de Tàrrega, pel seu treball d’apoderament de les dones en el món rural, a través de la política local, on ha impulsat projectes d’igualtat efectiva entre dones i homes, i del col·lectiu LGTBIQ+. A més, Mireia Fontanet ha treballat des de la interseccionalitat de les desigualtats, considerant també la migració com un element multiplicador d’aquestes.

Reconeixement honorífic a Neus Català
Aquesta VII edició el Jurat ha decidit fer un reconeixement honorífic a l’activista feminista i antifeixista, recentment desapareguda, Neus Català, última supervivent d’un camp de concentració nazi, qui va lluitar al llarg de la seva vida contra la repressió antifeixista i pels drets de les dones.